Şalgamın içinde bulunan sütasidi, fosfor, kalsiyum, potasyum, stresi önleyip sinirleri yatıştır. * İdrar söktürücü, romatizma, mafsal şişliklerine, böbrek taşının düşmesine, apse, dolama, kan çıbanı, donma, egzama, göğsü yumuşatıcı, akciğer ve bronşları temizler, boğaz iltihabına, pekliğe iyi gelir.




ŞALGAM SUYUNUN YARARLARI



  • Mafsal (eklem) şikayetlerini azaltır.

  • Romatizma ve nikriste faydalıdır.

  • Göğsü yumuşatır.

  • Akciğerleri ve bronşları temizler.

  • Boğaz iltihaplarını giderir.

  • Böbrek taşlarını ve kumunu düşürmeye yardımcı olur.


ŞALGAM SUYU NEDİR?


Şalgam suyu veya kısaca Şalgam Turpgiller ailesine ait bir bitki olan şalgam ile yapılan, Çukurova'ya özgü bir içecektir. Bir tür pancar olan "şalgam bitkisi" ve "siyah havucun" su ile karıştırılıp, tuz da ilave edilmesiyle yapılır. Bu karışım, mayalanması için belirli bir süre bekler ve o sürenin sonunda şalgam suyu haline gelir. Anavatanı Adana olarak bilinen şalgamin patenti Tarsus'tadır. Adana, Mersin ve Osmaniye başta olmak üzere birçok güney ilinde yaygın olarak tüketilir. Kırmızı renkli, bulanık görünüşlü ve ekşimsidir. Acılı ve acısız çeşitleri mevcuttur. Şalgam suyu Adana'da sadece şalgam diye söylenmekte olup kebap yemekleri birlikteliğinde vazgeçilmez bir içecektir. Adana ve Mersin'de özellikle dört mevsim sokak satıcıları tarafından satılmaktadır. Adana'da, yöreye has içeceklerdendir.


Şalgama acı olarak genellikle acı süs biberi turşusunun suyu kullanılır. Damak tadına göre 1/3 ila 1/6 oranında şalgama katılabilir. Ancak şalgam acısıyla karıştırıldıktan sonra fazla bekletilmemelidir, şalgam bozulabilir. O yüzden acıyı şalgamı içmeden hemen önce katmak daha iyi olur. Şalgamla beraber siyah havuç ikram edilir. Bu siyah havuç, şalgamla verildiği takdirde "tane" olarak adlandırılır. Mayalanma sürecine de dahil olmuş bu siyah havuçlar, şalgam suyunun içinde dururlar. Şalgam'ın Çukurova'da yaygın olarak tüketilmesinin önemli sebeplerinden birisi de bölgenin hava şartlarının, şalgamın mayalaması için uygun olmasıdır. Yazın bir haftada mayalanan şalgam, kışın bir-iki ay içerisinde mayalanmaktadır. Mayasının ideal şekilde tutması ise sadece Çukurova'da mümkün olmaktadır.
kaynak:   https://www.cnnturk.com/ajanda/salgam-suyunun-faydalari-nelerdir




Tadı, lezzeti bir yana şalgam suyunun faydaları da saymakla bitmeyen şalgam suyu içinde A, B ve C vitaminlerini barındırıyor.
Vücut için doğal ve katkısız bir besin kaynağı olan şalgam suyunun en önemli ham maddesi olan mor havuç A vitamini deposu. Vücuttaki toksinleri atan, bağırsakları çalıştırarak fazla kiloların atılmasına yardımcı olan şalgam suyunun ayrıca hücre yenileyici özelliği de bulunuyor.
Şalgam suyu üretiminde kullanılan mor havuç, şalgam turpu, az tuz, bulgur mayası ve acı süs biberiyle iştahı açıyor.
Ayrıca bir porsiyon şalgamın günlük C vitamini ihtiyacının yarısından fazlasını da karşıladığı biliniyor. Ayrıca mayalanması sebebiyle şalgam suyundaki şeker oranı ise sıfır…
Vitamin ve mineral bakımından zengin olan şalgam suyunun faydalarına gelin birlikte bakalım:

1. Bağışıklık sistemini güçlendirip hastalıklara karşı korur

2. Cilt güzelliği için de tercih edilebilir

3. Saçınızın beyazlamasını yavaşlatabilir

4. Sindirimi kolaylaştırıp tok tutuyor!

5. Şalgam suyu, kan şekerini dengeler

6. Kemikleriniz için de şalgam suyu

7. Akciğer dostu şalgam suyu…

8. Şalgam suyu stresi de azaltıyor