Çilek Bozulmadan Nasıl Saklanır?

Çilek Bozulmadan Nasıl Saklanır? Çilek Püresi Nasıl Saklanır? Çilek Hakkında Bilmediklerinizi Bir Araya Getirdik.
Çocukluk anılarımızda şekere batırıp yediğimiz, kokusuna bayıldığımız bu kırmızı şölenin yararlarını biliyor musunuz? Çocukken kilo derdi olmadığından, bir kase toz şekeri önümüze alıp, çilek batırarak yerdik. Şimdi ise kilomuzu korumak adına bu lezzetten büyük oranda vazgeçmiş durumdayız. Artık çileği bile adetle yemeye çalışıyoruz.
Farklı ekolojik koşullarda yetişen çileğin 600 çeşidi vardır.  Ülkemizde pek çok çeşit çilek yetişiyor: İri meyveli Frenk çileği, Arnavutköy çileği, genelde reçel yapımında kullanılan Bursa çileği, Ereğli çileği ve ormanda yetişen yabani çilek!

Çilek Hakkında Bilmediklerinizi Bir Araya Getirdik

Çilek seçerken, renginin parlak kırmızı olmasına, saplarının canlı yeşil olmasına ve fazla beklememiş olmasına dikkat etmek gerekir.
Bu meyve dayanıksız bir meyvedir. Mevsimi çabuk geçer.
İki günde tazeliğini yitirebilen çileği, yıkamadan geniş bir çanak içinde buzdolabında saklamak gerekiyor.
Çileği uzun süre muhafaza edebilmek için, sıcaklığın 4 derecenin altında olması lazım.
Alır almaz tüketmenin en ideali olduğu çileği, 1 yıla kadar dondurarak saklayabilirsiniz. Bunun için, sert ve olgun çilekleri seçin. Önce buzlu suda yıkayın. Saplarını çıkarın ve kağıt havlu üzerinde kurutun. Havası mümkün olduğunca alınmış bir kapta derin dondurucuya koyabilirsiniz.

Çileğin Faydaları

Bol miktarda A, B,C vitaminleri, demir, fosfor ve kalsiyum içerir.
Antioksidan özelliği vardır.
Kanseri önler.
Kırışıklığa ve selülite karşı korur.
İdrar söktürücü, romatizma ve gut hastalığına karşı azaltıcı etkisi vardır.
Sinirleri güçlendirir.

Çilek Nasıl Saklanır, Nasıl Dondurulur?

Diğer meyvelerin aksine , dalından kopardıktan sonra olgunlaşmaya devam eden bir meyve değildir. Bu nedenle bu meyveyi alırken mutlaka olgunlaşmış ve kırmızı olanlarını seçmek gerekir. Çünkü aldığınız yeşil çilekler aynı şekilde kalacaktır.

Bu meyve oldukça narin bir meyvedir. Bu nedenle saklama koşullarında dikkatli olmak gerekir. Eve getirdiğiniz çileği yıkarsanız hemen tüketmeniz gerekir. Yıkamadığınız takdirde buzdolabında muhafaza edebilirsiniz ancak yine de diğer meyveler gibi günlerce beklemeyecektir.
Gelelim, diğer mevsimlerde de  tüketmek istiyorsak çileği nasıl dondurucuda koruyabileceğimize.Hassas bir meyve olduğu için, diğer mutfak ürünleri gibi poşetlenerek ve üst üste konularak saklanamaz. Öncelikle çilekleri geniş bir tepsiye yerleştirmelisiniz. Tepside çilekler birbirlerine değmemelidir. Sonrasındaysa bu tepsiyi poşetleyerek derin dondurucuya koymalısınız.

Çilek Püresi Nasıl Saklanır?

Farklı bir mevsimde de bu meyveyi tüketmek istiyorsanız, çileklerinizi mutlaka formu bozulmamış meyve halinde saklamak zorunda değilsiniz. Önce çilek püresi yapabilir ve sonra bu püreyi dondurucuda saklayabilirsiniz. Üstelik çilek püresini kullanabileceğiniz pek çok tarif var. İsterseniz dondurmanızın üzerine sos olarak bile ekleyebilirsiniz.
Bunun için önce istediğiniz miktarda çileği iyice temizlemeniz ve suyunu süzmeniz gerekiyor. Sonra temizlenmiş olan çileklerinizi rondodan geçirip püre haline getirin. Bu püreyi derin dondurucuda muhafaza etmek için buzdolabı poşetine ya da saklama kabına koyabilirsiniz. Sonrasında ise bütün kış en sevdiğiniz tariflerinizde kendi hazırladığınız çilek püresini kullanabilirsiniz! Organik Çilek

Dondurulmuş Çilek Nasıl Kullanılır?

Diyelim ki Çileklerinizi başarılı bir şekilde dondurdunuz ama nasıl kullanacağınızı bilmiyorsunuz. Bunun için size birkaç önerimiz var.
Öncelikle, çileklerinizi püre halinde dondurduysanız çok lezzetli bir çilek sosu yapabilirsiniz. Pürenizi bir kapta su, şeker, vanilya ve nişasta ile karıştırabilir ve muhallebi kıvamında lezzetli bir sos elde edebilirsiniz.
Dondurulmuş çilekler, reçel yapımında kullanılmak için de uygundur. Düdüklü tencerede kolaylıkla yapabileceğiniz bu reçel hem meyve tadı hem de bal kıvamı vererek kahvaltılarınıza lezzetli bir tat getirecektir.